Rijschool
011 75 91 49
info@rijschoolsegers.be
Rijschool > Rijbewijs C

Rijbewijs C

Met een rijbewijs C kan je voertuigen besturen met een massa groter dan 3500kg. Denk hierbij aan vrachtwagens, campers en hulpdienst voertuigen. Deze opleiding wordt veel gevolgd door vrachtwagen­chauffeurs, maar is evenzeer geschikt voor beroepsmatige- en privé bestuurders.

Voorwaarden

Je hebt een rijbewijs B

Je hebt een geldig medisch attest *

18 jaar of ouder (met vakbekwaamheid)

21 jaar of ouder (geen vakbekwaamheid)

Theorie

Je kan de theorielessen voor rijbewijs C op vaste data bijwonen in de rijschool. Op aanvraag is een regeling op maat ook mogelijk, contacteer ons hiervoor. Tijdens de lessen is er voldoende ruimte voor vragen en zien we ook examenvoorbeelden.
We voorzien standaard 1 lesdag theorie. Je leert hier alle verplichte thema’s uit het handboek verkeerswetgeving met onder andere: manoeuvres, parkeren, defensief rijden en rij- en rusttijden.
Volg je de opleiding rijbewijs C met optie vakbekwaamheid? Dan krijg je een tweede lesdag theorie waarin we het handboek vakbekwaamheid behandelen met thema’s zoals ongevallen, ladingzekering en veiligheid.

Vakbekwaamheid (Code 95)

Vakbekwaamheid is een aanvullende opleiding op je rijbewijs CE. Dit is verplicht wanneer je als professioneel vrachtwagenchauffeur wil werken in de transportsector. Het transporteren van goederen is dan je hoofdactiviteit. Vakbekwaamheid is niet verplicht wanneer je enkel materiaal vervoert voor een andere hoofdactiviteit (bv. schrijnwerker) of voor privé doeleinden rijdt.

Praktijk

De praktijkopleiding bestaat standaard uit 2 lessen. Tijdens de eerste les maken we kennis met de vrachtwagen en ga je rijden op de openbare weg. Je leert onder andere: schakel- en remtechnieken, bochtenwerk, verkeersinzicht, defensief rijden, … In de tweede les gaan we oefenen op privaat terrein, waar je manoeuvres leert die belangrijk zijn voor het examen. Resterende tijd spenderen we op de openbare weg om je rijstijl te verbeteren.
Volg je de opleiding rijbewijs C met optie vakbekwaamheid? Dan krijg je in totaal 4 lessen. De extra lestijd is gericht op de praktische proeven die terugkomen op het examen. We zien daarbij onder andere het vastzetten van ladingen, het invullen van een ongevallenformulier en het correct invullen van een CMR-vrachtbrief. Onze ervaren instructeurs geven daarnaast ook leerrijke tips voor beroepschauffeurs in wording.

Examen

Het examen theorie bevat standaard 50 meerkeuzevragen. Studenten die ook de opleiding vakbekwaamheid volgen, moeten 100 meerkeuzevragen en 8 casestudy’s beantwoorden en een mondelinge proef afleggen. Meer informatie over het theoretisch examen vind je hier.
Het examen praktijk bestaat standaard uit een aantal manoeuvres op privaat terrein, gevolgd door een rit van 45 minuten op de openbare weg. Studenten die ook de opleiding vakbekwaamheid volgen, rijden 90 minuten op de openbare weg en moeten bijkomende praktische proeven afleggen. Meer informatie over het praktisch examen vind je hier.

Prijs

€1375

incl. BTW

Basis+

8u les

Maneuvers

Openbare weg

1e of 2e examenkans

Examenbegeleiding*

Vakbekwaamheid

€1555

incl. BTW

Segers

11u les

Maneuvers

Openbare weg

1e of 2e examenkans

Examenbegeleiding*

Vakbekwaamheid

€2745

incl. BTW

Segers+

16u les

Maneuvers

Openbare weg

Na 2x niet slagen

Examenbegeleiding*

Vakbekwaamheid

* Exclusief retributiebijslag: exclusief de retributiebijslag voor het examencentrum. De retributiebijslag wordt vastgelegd door GOCA en is beschikbaar op hun website.

Interesse in onze opleidingen?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij spoedig contact op!
Jouw gegevens

  In welk pakket ben je geïnteresseerd?

  Voornaam

  Achternaam

  Postcode

  Gemeente

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Huidig rijbewijs

  Rijbewijsnummer

  Rijksregisternummer

  Laatste medische schifting